#3541 Charles-François Galand (1832-1900) var en fransk borger som jobbet i Liege , Rue Vivegnis, 296, og rue de la Loi, 7. Registrert som våpentilverker 1869 til 1842. Selv om han døde i 1900 fortsatte sønnen Renè å drive firmaet. Kjent våpen tilverker med masse patenter. Sammen med Lefaucheux var han en av de tapende partene i 1873 når Chamelot-Delvigne vant den franske militære kontrakten.

Dette er jo en helt utrolig kontrapsjon! Man kan le av det nå. Men det var et race den gangen for å finne den beste automatiske patronutkasteren. Det gjør jo at vi finner disse utrolig rare og fiffige forsøkene på å lage noe bedre enn det de andre klarte. (man får vel si at Smith & Wesson vant)

Noen kaller denne typen med ejector for «model 1868. Andre «model 1870 military revolver» Noen få ble laget for å ha en sammenleggbar skulderstokk. Disse sjeldne variantene her kalles i alle fall «sportsmans model»  Stokken er dessverre borte her. Jeg tenkte lenge på om jeg skulle få laget en kopi. Men det vil koste mer enn hva det går å selge den for. Så det får bli et hobbyprosjekt for noen som kan metal.

Denne mener jeg er i 11mm Perrin, men det kan være 11mm C&D 1873.

Grov, rar og veldig gøyal revolver i fin og helt original stand. Metallet er bra. Det har en lett gulaktig farve etter et lag med lakk eller gammel rustbeskyttelse. Jeg har valgt å ikke gjøre noe med det. Bra skjefter med noen få skrammer. En hårtynn sprekk i det høyre ved låsemutteren. Bra rifling innvendig. Den kan nok renses ut noe bedre. Original blånering intakt på tønne og låsering. Fungerer helt supert mekanisk.

Jeg har hatt den i egen samling av raringer en stund, men har kjøpt noen japanske sverd i steden så nå får denne reise videre. Som alle slike raringer er de ettertraktet som samlerobjekter og det reflekterer jo prisen jeg kjøpte den for. Dette er omtrent selvkost. 21.000,-